Key Points In CRS For JAMB 2024/2025

Last updated on May 22nd, 2024 at 02:50 am

Key Points In CRS For JAMB 2024/2025 – Here are some main key Points In CRS For JAMB 2024 Most Repeated JAMB CRS Questions that you should consider.

In this article, We shall share lights on some main focus topics that you need to consider in CRS for the JAMB 2024/2025. I shall share info about frequently asked CRS questions from previous years, questions that might be asked, and those that mostly come out.

People Also Ask

  • What are the main topics for CRS in JAMB?
  • How many questions are in JAMB CRS?
  • Are JAMB questions repeated?
  • What will JAMB set in CRS?

Key Points In Physics For JAMB 2024/2025

Below are the main key points and topics to focus on when reading for the JAMB 2024/2025 Examination.

Key Points In CRS  For JAMB (1 to 10)

  1. The sudden death of Ananias and Sapphira in the early church made great fear to come upon all the church and upon all who heard these things..
  2. Paul and Barnabas were sent out on the first missionary work from Antioch to Seleucia by the Holy Spirit.
  3. After healing a man who was born blind, Jesus said: “I must work the works of him who sent me, while it is day: the night comes when no one can work”.
  4. “They have taken the Lord out of the tomb, and we do not know where they have laid him” immediately after Mary Magdalene made this statement peter and the other disciple went towards the tomb.
  5. “…for if this plan or this undertaken is of men, it will fail; but if it is of God, you will not be able to overthrow them…” Gamaliel’s statement above refers to Peter and the Apostles. .
  6. Jesus declared that men love darkness rather than light because their deeds were evil.
  7. “…this Jesus God rose up, and of that we all are witnesses…” The statement above was made by Peter on the occasion of His sermon on the day of Pentecost.
  8. According to John, he who does not believe in the only son of God is condemned already.
  9. “…are you the only visitor to Jerusalem who does not know the things that have happened there in these days?” The things referred to in the statement above are one of the words of Cleopas communicating the arrest, trials, and judgment of Jesus who was actually talking with them in Spirit form. .
  10. According to Paul, just as the law came to increase the trespass, so sin came to increase grace..

(11 to 20)

  1. According to Peter, Christians who suffer according to the will of God will receive the blessing. Therefore let those who suffer according to the will of God commit their souls to him in doing good as to a faithful creator.
  2. Paul declares that Christians have the same functions, but they gave a gift that differs according to the grace given to us
  3. “And let steadfastness have its full effects” here, James said that the outcome of this statement will be perfection and completion
  4. “have this in mind among yourselves, which is yours in Christ Jesus …” This mind in Paul’s statement above means a mind of Holiness. Let each of cyou look out not only for his interests, but also for the interests of others. Let this mind be in you which was also in Christ Jesus, who is in the form of God, did not consider it robbery to be equal with God.
  5. Peter teaches that servants should be submissive to their masters with all respect, not only to the kind and gentle but also to the wicked, harsh and cruel. In the bible, servants, be submissive to your masters with all fear, not only to the good and gentle but also to the harsh
  6. In Romans, Christians are admonished to put on the Lord Jesus Christ and not to make provision for the flesh, to fulfil the lusts thereof
  7. Paul teaches that those who have been baptized into Christ have been baptized into his death
  8. On the third day of their capture of the Ark of God, the Philistine discovered that Dagon their god had fallen and broken to pieces
  9. One of the sins of Manasseh for which the Lord send bands of the Chaldeans, Syrians, Moabites and Ammonites to destroy Judah was the shedding of innocent blood
  10.  Surely at the commandment of the Lord this came upon Judah, to remove them from his sight because of the sins of Manasseh, according to all that he had done and also because of the innocent blood that he had shed. For he had filled Jerusalem with innocent blood, which the Lord would not pardon

JAMB CRS Key Points (21-30)

  1. Elijah decreed that there would be neither rain nor dew for three years because Ahab had forsaken the commandment of God by erecting an altar for Baal.
  2. God called Jonah and send him to the people of Nineveh to cry against their wickedness.
  3. Consequent upon the murder of Naboth by Ahab and Jezebel, God declared that Dog would lick Ahab’s blood where they had licked Naboth’s.
  4. According to Amos, God decided to raise up a nation that would fight and oppress Israel because the People claimed to achieve fame by their own strength.
  5. What did King Josiah do to the altar that was erected by Jeroboam at bethel? The answer is not far fetched from the bible 2 kings 23:15 since Josiah broke the stones of the altars into pieces.
  6. Moreover, the altar that was at Bethel, and the high place which Jeroboam the son of Nebat, who made Israel sin, had made both that altar the high place and crushed it to powder, and burned the wooden image.
  7. “…before I formed you in the womb I knew you, and before you were born I consecrated you: I appointed you a prophet to the nations…” This statement above was made by God during the consecration of the prophet Isaiah.
  8. “…before I formed you in the womb i knew you, and before you were born I consecrated you; I appointed you a prophet to the nations… This statement above was made by God during the consecration of the prophet Isaiah.
  9. According to Jeremiah, other nations would find glory in God and bless themselves in him only when Israel swears in truth, in justice, and in uprightness.
  10. Hosea proclaimed that Israel should return to God and plead that he should take away their iniquity.

Key Points In CRK For JAMB (31-40)

  1. In the bible, Hosea proclaimed: “O Israel return to the Lord your God, for you have stumbled because of your iniquity”.
  2. The responses of Eli after Samuel had told him the Lord’s message as regards his son’s acts of blasphemy were that God is the Lord and he should do what pleases him.
  3. Rehab’s reward for hiding the messengers sent by Joshua to spy out the city of Jericho was that she and her husband were spared.
  4. David’s victory over the Amalekites who raided Ziklag was due to his prayer in seeking the approval of God before pursuing them.
  5. “….it is not good that the man should be alone: I will make him a helper fit for him..” After this statement above, the first thing God did was to cause a deep sleep to fall upon man. .
  6. Joseph Brothers decided not to kill him because he was their brother and their flesh.
  7. King Saul ordered that those who had opposed his ascent to the throne should not be put to death because the Lord has wroth deliverance (accomplished salvation) in Israel.
  8. After Saul realized that God would have nothing to do with him, he sought the help of a medium.
  9. The lord said to Moses that the people should gather just a day’s portion of bread so that he might test their obedience.
  10. The Israelites were asked to be consecrated and have their garments washed before meeting with God on Mount Sinai.

Key Points In CRS  For JAMB (41-50)

  1. “…to you i will give all this authority and their glory; for it has been delivered to me, and I will…” this statement was made during the ascension of Jesus.
  2. “…just so, I tell you there is joy before the angels of God over one sinner who repents…” Jesus made this statement after telling the parable of the lost coin.
  3. After the great confession by peter, Jesus charged the disciples to tell no one that he was the Christ.
  4. The Angel of the Lord told Zachariah that his son would turn many of the sons and daughters of Israel to God.
  5. When they returned from their mission, the seventy reported that even demons were subjected to them.
  6. “take heart, it is I; have no fear.” This statement was made by Jesus when he was walking on the sea in the night.
  7. “….blessed is the kingdom of our father David that is coming…” the declaration was made by the crowd during the triumphant entry into Jerusalem.
  8. After healing the man at the pool of Bethesda, the Jews sought all the more to kill Jesus because he healed on the Sabbath.
  9. According to the Corinthians, the same spirit gives varieties of gifts while the same Lord gives varieties of service.
  10. In his letter to Philemon, Paul described Onesimus as his brother.

Questions That Might Be Asked In JAMB CRS 2024/2025

Here are some of the questions we predict from research on JAMB CRS of previous years;

1. Question: The question that arose in the church in Jerusalem was settled with the conclusion that

Answer: it is not necessary for Gentiles to be circumcised

2. The new covenant was based on

Answer: reconciliation with God

3. Jesus taught on the mount that we should give our alms …

Answer: without other people’s knowledge

4. Immediately after the baptism of Jesus

Answer: he was led by the spirit into the wilderness (Mark 1:9-12)

5. Jesus chased away traders at the Temple in order to

Answer: reinstate the fact that the temple is a house of prayer

6. In the sermon on the mount, Jesus said those who make peace should rejoice because

Answer: they will be called children of God

7. During the transfiguration of Jesus, who suggested that three tabernacles be made for Jesus, Elijah and Moses?

Answer: Peter

8. When Paul says “If anyone will not work, let him not eat”, he means

Answer: every person should toil and labour to earn a living

9. Who was king Ahasuerus’ chamberlain who kept his concubines?

Answer: Shaashgaz

10. Gehazi was the servant of

Answer: Elisha

Read Also: JAMB Syllabus For CRS

  1. According to James, effective prayer is that which is offered

Answer: in faith

  1. The first martyr of Christ dies through

Answer: stoning

  1. Obadiah, who was in charge of Ahab’s household, hid how many prophets?

Answer: a hundred prophets of God from Jezebel’s wrath

  1. Jesus’ coming to earth in the form of a human showed his

Answer: Humility

  1. David submitted to the will of God when God killed the child he had with Bathsheba by

Answer: ending his fast

  1. When Herod sought to kill Jesus, his father hid him in

Answer: Egypt

  1. ‘This is my beloved son, in whom I am well pleased’. These words were spoken

Answer: after Jesus’ baptism

  1. Who was the prototype of Christ?

Answer: Mechisedek

  1. ‘But my God shall supply all your need according to his riches in glory by Christ Jesus’. This statement was made by Paul to

Answer: The Phillippians

  1. During the transfiguration, those who appeared unto Jesus were

Answer: Moses and Elijah

  1. According to Galatians, one of the benefits of being joint heirs with Christ is having His Spirit in

Answer: our hearts

  1. According to Paul, the kingdom of God is not in word but in

Answer: Power

  1. When Jesus asked his disciples that ‘who do men say that I am?’, Peter said he was

Answer: Christ

  1. The devil promised to give Jesus all the kingdom of the World if He

Answer: bowed down to him

  1. Paul and Silas were sent on a mission  by the

Answer: Church in Jerusalem

  1. In Paul’s letter to Philemon, he stated that forgiveness should be

Answer: willingly

  1. In Apostle Paul’s second epistle to the Thessalonians, what did he deem fit to thank God for on their behalf?

Answer: their salvation, growing faith and brotherly love

  1. Jonah was supposed to go to … where God sent him but he headed to …….

Answer: Nineveh / Tarshish

  1. Before the death and ascension of Jesus, He promised to give us another

Answer: Comforter

  1. What question did the high priest ask Jesus during his trial?

Answer: Are you the Christ?

  1. The son Abraham had with Hagar was named

Answer: Ishmael

  1. Prophet Hosea was to marry a prostitute to portray

Answer: Israel’s unfaithfulness as opposed to God’s love

  1. According to Jeremiah, the people of Isreal were in exile because of their

Answer: unfaithfulness and faithlessness

  1. David’s behaviour after Prophet Nathan accused him of murder and adultery showed his

Answer: repentance

RecommendedKey Points In Economics For JAMB 2024/2025

  1. The Jews demand the release fo Barrabas rather than Jesus because

Answer: of the Jews’ determination to crucify Jesus

  1. According to Mark, after the transfiguration, Jesus charged His disciples to

Answer: tell no one what they had seen

  1. According to James, treatment of brethren at fellowship should not be based on

Answer: appearance

  1. When the Babylonians captured King Zedekiah, they

Answer: put out his eyes

  1. What action of Abraham produced the seal of God on His promises to him?

Answer: Obedience

  1. According to John, Jesus said the work of God is

Answer: believing in HIm who he had sent

  1. Paul declared in Romans that as by one man’s disobedience many were made sinners, by one man’s obedience many will be made righteous.

Most Repeated JAMB CRS Questions From Previous JAMB Exams

Here are questions that usually come out in JAMB CRS for you to also digest;

CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (1 – 10)

  1. During the rebuilding of the temple, the greatest opposition came from the
    A. people of Judah       B. Philistines
    C. people of the land   D. Ammorites

  2. Prophet Isaiah received his vision and call when
    A. King Uzziah was deposed
    B. King Uzziah died
    C. King Uzziah began to reign
    D. Israel was in Babylonian captivity

  3. “How long will you go limping on two different opinions…” The people responded to the questions above by
    A. arresting the prophet
    B. attacking the prophet
    C. refusing to speak
    D. calling on their gods

  4. Nebuchadnezzar called the three Hebrews to come out of the fiery furnace because
    A. the flame of fire slew those men who took them there
    B. he wanted to pardon them
    C. he was astonished to see four men loose and unhurt
    D. they had repented

  5. “If you are the son of God, throw yourself down from here; for it is written, ‘He will give his angels charge of you…’” According to Luke, the statement above was made by Satan during Jesus’
    A. third temptation     B. crucifixion
    C. transfiguration        D. second temptation

.
  1. “Truly, I say to you, not even in Israel have I found such faith…” The statement above by Jesus was made when he healed the
    A. leper
    B. blind man
    C. demoniac
    D. centurion’s servant

  2. The rainbow as the sign of God’s covenant with Noah implies
    A. providence     B. reconciliation
    C. mercy             D. redemption

  3. “I will go out as at other times and shake myself free.” When Samson made the statement above, he was not aware that
    A. the philistines were upon him
    B. he was bound with bronze fetters
    C. the Lord had left him
    D. his eyes had been gouged out

  4. Jesus pronounced woe on Chorazin and Bethsaida because they were
    A. enemies of the truth
    B. not obedient to the law
    C. not repentant of their sins
    D. against the word of God

  5. Those who do not believe in Jesus Christ are condemned already because they
    A. are stubborn
    B. have not believed
    C. worship idols
    D. have already perished

Answers to CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (1 – 10)

1.C    2.B     3.C     4.C     5.A
6.D    7.C     8.C     9.C     10.B

Read Also: Key Points In Mathematics For JAMB 2024/2025

JAMB Repeated Questions in CRS (11 – 20)

  1. What did Nehemiah say was his reason for rebuilding the walls of Jerusalem? He said that
    A. it was what God told him to do
    B. the Jews may no longer suffer shame
    C. the Jews in exile may come back home
    D. they can worship God in Jerusalem

  2. How many animals all together were offered at the dedication of the house of God in Jerusalem
    A. 612 animals        B. 712 animals
    C. 812 animals        D. 912 animals

  3. Which of the following was Naaman’s god before his skin was restored? He was a worshipper of
    A. gods of Syria       B. the Lord
    C. Rimmon              D. Baal

  4. God told Elijah to anoint people to be kings of different nations. Which of the following was anointed king of Israel?
    A. anoint Hazael to be king over Israel
    B. Jehu should be anointed king over Syria
    C. Nimshi should be anointed king over Israel
    D. Jehu should be anointed king over Israel

  5. Who did king Nebuchadnezzar make king in his stead in Jerusalem?
    A. Jehoachim       B. Mattaniah
    C. Zedekiah         D. Jeremiah

.

  1. Who among the kings of Israel invented the instrument of music? He was
    A. Saul             B. David
    C. Solomon     D. Jeroboam

  2. Who accused the four Jewish youths maliciously before the king for not worshipping the golden image in Babylon? They were accused by the
    A. chief eunuch
    B. king’s guard
    C. Chaldeans
    D. chief servant

  3. “Ah, Lord God! Behold, I do not know how to speak for I am only a youth.” The statement was made by prophet
    A. Amos
    B. Isaiah
    C. Ezekiel
    D. Jeremiah

  4. Who told the blind man to be silent when he was crying for help from Jesus?
    A. it was those in front of the crowd that rebuked him
    B. the crowd following Jesus asked him to be silent
    C. the disciples of Jesus rebuked the blind man to be quiet
    D. the Jews following Jesus and the disciples rebuked him

  5. Why did Jesus decide to heal the paralytic man at the side of the pool? Jesus decided to heal him because…
    A. he had no man to put him inside of the pool
    B. he has remained there longer than others
    C. he has been lying there for a long time
    D. the man had strong faith in Jesus

Answers to JAMB Repeated Questions in CRS (11 – 20)

11.B     12.B    13.C    14.D     15.B
16.B     17.C    18.D    19.A     20.C

Read Also: JAMB English Questions and Answers

CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (21 – 30)

  1. Which of the following gifts did Naaman give to Gehazi to give to his master? He gave him
    A. two talents of silver with one festal garment
    B. one talent of silver with two festal garment
    C. two festal garment with talents of silver
    D. three festal garment with talents of silver

  2. What reason did Elijah give for running away from Israel for safety?
    A. the people have forsaken God’s commandment
    B. Ahab has killed all the prophets of God
    C. he wanted to kill Elijah the prophet of God
    D. Elijah has been very jealous for the Lord

  3. Who read the book of the law found in the house of the Lord to the king? It was read by
    A. Shaphan
    B. Hilkiah
    C. Ahikam
    D. Achbor

  4. The number of vessels of gold and silver brought back to Jerusalem by Sheshbazza from Babylonia were
    A. 2,969 vessels
    B. 3,839 vessels
    C. 4,100 vessels
    D. 5,469 vessels

  5. The river that flowed out from Eden to water the garden divided into four rivers as follows:
    A. Euphrates, Tigris, Pishon and Havilah
    B. Pishon, Cuhon, Havilah, and Gihon
    C. Havilah, Tigris, Gishon and Euphrates
    D. Gihon, Pishon, Euphrates and Tigris

.

  1. God said that He had pity on the city of Nineveh because they
    A. did not know their right from their left
    B. were too numerous in number to be destroyed
    C. repented and pleaded to God for forgiveness
    D. they paid their tithe and fasted for days

  2. The prophet that bought his wife for fifteen shekels of silver and a homer and a lethech of barley was
    A. Joel         B. Amos
    C. Hosea     D. Micah

  3. Those who went to spy out the land of Canaan spent
    A. 30 days      B. 40 days
    C. 50 days      D. 60 days

  4. Water came out of the rock for the children of Israel to drink because Moses
    A. struck the rock twice
    B. told the rock to yield water
    C. struck the rock once
    D. commanded the rock to yield water

  5. When Saul turned his back to leave Samuel, God gave him another
    A. message       B. heart
    C. spirit             D. sign

Answers to CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (21 – 30)

21.C     22.C     23.A     24.D     25.D
26.A     27.C     28.B     29.A      30.B

CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (31 – 40)

  1. Jesus is the door and the good shepherd of the sheep because
    A. He has the power to lay down his life
    B. He has the power to take it again
    C. No one can take the power from him
    D. He received the charge from God

  2. What did Jesus say will happen to any tree that is unproductive? God will
    A. cut it down
    B. prune the tree
    C. take the tree away
    D. make it bear more fruits

  3. Why did Ananias die for the donation of the sale of his property to the Apostles?
    A. He lied to the Holy Spirit
    B. He contrived evil in his heart
    C. He lied to God not to man
    D. He kept back the proceed of the land

  4. Who was known as the man of power of God and was called the Great in Samaria. It was
    A. Simon      B. Philip
    C. Peter        D. John

  5. Who did Peter say was in the gall of bitterness and in the bond of iniquity? He said it to
    A. Saul         B. Simon
    C. Philip       D. Agabus

  6. Jesus earnestly decided to eat the Passover with his disciples because he
    A. knew he was going to die soon
    B. wanted to inform them about his betrayal
    C. wanted to eat it with them before he dies
    D. wanted to have the last meal with them before he dies

.

  1. According to Luke’s gospel, Herod was very happy to see Jesus, Why? He was glad to see him because
    A. he had long desired to see him
    B. he was hoping to see some miracles
    C. Jesus belonged to his jurisdiction
    D. he had heard much about him

  2. Peter and John were arrested by the priest and the captain of the temple and the Sadducees because they
    A. healed the crippled on the Sabbath
    B. were teaching the people about Christ
    C. were teaching and proclaiming the resurrection
    D. were uneducated common men with power

  3. God decided to punish Ahab for what he did because Ahab
    A. did evil in the sight of God
    B. made Israel sin before God
    C. provoked the Almighty God
    D. killed Naboth before man and God

  4. The workmen who were repairing the house of the Lord were not required to give an account of how they spent the money given to them because they
    A. were unaccountable
    B. were prudent in spending
    C. are honest in their dealings
    D. kept honest account daily

Answers to CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (31 – 40)

31.D     32.C      33.C     34.A      35.B
36.A     37.A      38.C     39.D      40.C

CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (41 – 50)

  1. God promised to gather the children of Israel together from exile to His chosen place under the condition that they will be
    A. faithful to God
    B. obedient to Him
    C. return and obey His commandment
    D. love Him and do His will

  2. When Jonah’s soul fainted within him in the bottom of the sea, he
    A. prayed to God for forgiveness
    B. remembered the Lord
    C. called upon the Lord for help
    D. cried on the Lord God for help

  3. What type of famine did God say He will send to Israel in the Book of Amos? God said He will send famine of
    A. bread caused by locust from Arabian sea
    B. thirst for water from North to East
    C. hearing the word of God from prophets
    D. hunger for baskets of summer fruits

  4. The name of Hosea’s first son from the harlot wife was
    A. Jezreel            B. Hamaniah
    C. Zephaniah      D. Hezreel

  5. The Israelite committed a particular sin that forced God to send prophet Ezekiel to preach to them. That particular sin was
    A. transgression      B. rebellion
    C. idolatry               D. stubbornness

.

  1. God decided to destroy the earth because men were
    A. disobedient     B. corrupt
    C. violent             D. idolatrous

  2. God promised to be with Joshua as He was with Moses. But He expected Joshua to
    A. keep His commandment
    B. obey His statute
    C. be strong and courageous
    D. be like His servant Moses

  3. How many men altogether did God tell Moses to send to spy out the land of Canaan which God gave to the people of Israel? They were
    A. nine able-bodied men
    B. ten strong men
    C. eleven brave men
    D. twelve men of Israel

  4. Jesus was brought to Jerusalem by his parents for
    A. baptism           B. presentation
    C. purification     D. annunciation

  5. Paul asked the Thessalonians to keep away from any brother who is living in
    A. sin            B. immoral life
    C. idleness    D. a carefree life

Read Also: Key Points In Biology For JAMB 2024/2025

Answers to CRS Most Repeated Questions and Answers in JAMB (41 – 50)

41.C     42.B     43.C     44.A     45.B
46.B     47.C     48.D     49.C     50.C

FAQs;

What are the main topics for crs in JAMB?

How Many Questions are in JAMB CRS?

The JAMB CRS usually consists of 40 questions and are all objectives

Are JAMB Questions Repeated?

Yes! JAMB usually repeat questions and that’s why students that read JAMB series or Past questions always have advantage over those that don’t.

We hope you have read all you need to know about the key points in CRS exam for JAMB 2024; kindly use the share button below to share this article with friends.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
NEWS: List Of Universities In Nigeria that Offer Nursing Science as a Course in 2024.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x